Thursday 17 October 2013

Spre Vf. Rysy - Retezatul din Slovacia

Am ramas putin in urma cu fotografiile din Slovacia, dar azi mi-am facut putin timp pentru ele si incep direct cu ziua cea mai spectaculoasa petrecuta-n Muntii Tatra. Este vorba de 15 august 2013 cand am urcat pe varful Rysy (2500m), cel mai inalt varf din Polonia, fiind situat in Muntii Tatra la granita dintre Slovacia si Polonia.
Traseul a fost de vreo 10 ore dus-intors cu plecare din Strbske Pleso situat la 1350m si cu trecere pe langa Popradske Pleso (1500m) - lacurile Zabia (1920m) - Chata pod Rysmi (2250m) si intr-un final Vf.Rysy (2500m). Un traseu foarte asemenator ca peisaj cu ce vedem in Retezatul nostru, doar ca lespezile de piatra aici erau aranjate frumos formand pur si simplu o poteca pavata care te ducea pana-n varf, mai putin o portiune mica de lanturi puse preventiv in cazul alunecarii pe roca neteda. Deci cu alte cuvinte un traseu pentru orice turist pe care-l tin picioarele pana sus (mai exact o diferenta de nivel de 1100m), dar care se poate incalta cu orice are mai comod in lipsa bocancilor de munte :)
Cu acest traseu bine amenajat Slovacia a demonstrat din nou ca nu se plange de numarul turistilor, mai exact in aceasta zi urcau pe Rysy sute de turisti, pur si simplu se faceau cozi la trecerea pe portiunea cu lanturi.
Facand exceptie de `inghesuiala` de pe traseu a fost o zi extrem de frumoasa chit ca nu am avut soare, dar intr-un fel a fost mai bine asa deoarece in caz contrar muream de cald, ne prajeam pielea nefiind zone de umbra pe ultima portiune si ar fi trebuit sa caram multa apa cu noi. Cam asa as descrie in linii mari ziua de 15 august, iar acum va las sa vizionati si cateva fotografii de pe traseu... Enjoy!


Locatie: Vf.Rysy - Muntii Tatra - Slovacia
Echipament: Canon EOS 5D mark II & Canon 17-40mm f/4 L
Daca v-au placut imaginile, nu uitati de butoanele pentru share :)
Va multumesc mult de tot !!!

Thursday 3 October 2013

Roșia Montană – un oras pe marginea prapastiei

Ma bucur mult ca fotografia mea realizata la Rosia Poieni (satul Geamana) a facut parte din expozitia acestui eveniment desfasurat in Londra la data de 1 octombrie 2013. Un eveniment organizat de Centrul Cultural Romanesc de la Londra (RCC), proiect venit in sprijinul Rosiei Montane intitulat ``Roșia Montană – Town on the brink``. Mai multe detalii si fotografii puteti gasi pe pagina oficiala RCC aici: Special screening of the documentary ‘Roșia Montană – Town on the brink’ by director Fabian Daub. In cadrul evenimentului s-a urmarit o proiectie documentara realizata de Fabian Daub iar apoi discutii pe acest subiect cu Oana Mondonc (WWF), Șerban Cantacuzino (Founder and President of ProPatrimonio), Radu Tătucu (GRASP Romania) si Dumitru Dobrev. La expozitia foto au contribuit cu lucrari urmatorii fotografi: Sebastian Florian, Adrian Petrisor, Tiberiu Mihail, Viorel Popescu, Cristian Vasile si Catalin Emil Burlacu.