Monday, 25 April 2011

Friday, 15 April 2011

A V-a intalnire fotografica la Cluj, tema `In close-up - din culisele naturii`

Incursiunea in fotografie continua si in luna aprilie!
Invitatul lunii Hajdu Tamas ne va introduce in lumea close-up a fotografiei oferindu-ne, alaturi de imaginile pretioase ce sustin tema acestei luni si detalii tehnice atat de necesare in abordare corecta si obtinerea rezultatelor perfecte in fotografia close-up si macro.
Remarcandu-se atat in comunitatea fotografica nationala cat si in cea internationala, Hajdu Tamas se bucura de un portofoliu fotografic de exceptie, lucru sustinut si recunoscut prin numeroase expozitii nationale si internationale precum si aparitii in reviste fotografice romanesti si de peste hotare.
Daca doriti sa fiti in contact cu cel ce stie sa redea atat de bine natura de dincolo de perceptibilitatea generala, va asteptam alaturi de noi in data 29 aprilie 2011 ora 18:30 in cladirea Pedagogica de pe Str. Sindicatelor nr.7 (langa Hotel City Plaza), et.1, Amfiteatrul Margineanu, Cluj-Napoca.



M-ar bucura un mic ajutor, si anume un click pe butonul `share` de Facebook pentru a afla cat mai multa lume de eveniment :) Va multumesc mult !!!

Tuesday, 12 April 2011

Spring time





Garda de Sus - Alba - Romania

Expozitie foto

Am mutat expozitia foto `Clujul in imagini`...pentru cei care nu au reusit s-o viziteze la bastion, o pot gasi la Polus Center Cluj pana-n data de 15 mai in zona Food Court.

Monday, 11 April 2011

Pestera Ghetarul de la Scarisoara

Pestera Scarisoara este Monument al Naturii declarat din anul 1938 si adaposteste un bloc de gheata cu o vechime de peste 3000 de ani.
Peştera are 3 intrări, şi se află la o altitudine de 1165m faţă de nivelul marii. Ea are o lungime de peste 700m şi o diferenţă de nivel de 105m.
Traseul turistic este format dintr-un aven (puţ vertical) adânc de peste 50m şi un diametru de 50m, echipat cu scări metalice. La baza acestei coborâri se afla `Sala Mare` a cărei planşeu este ocupat de un bloc de gheată. Rezultate preliminare ale unui studiu realizat recent de cercetători de la Institutul de Speologie "Emil Racoviţă" departamentul Cluj, folosind o metodă nouă numită GPR (Ground Penetrating Radar) au arătat că grosimea maximă a blocului de gheaţă este de 36m, ceea ce face ca volumul blocului de gheaţă să fie in jur de 120.000 metri cubi, şi ar putea reprezenta cel mai mare bloc de gheaţă subteran din lume. Vechimea straturilor de gheaţă de la baza acestuia au peste 3000 de ani vechime.
Din `Sala Mare`, între Blocul de Gheaţă si peretele de calcar se formează deschideri verticale numite rimae, precum şi cele două rezervaţii ştiinţifice „Rezervaţia Mare" şi „Rezervaţia Mică", in care se poate intra numai pentru scopuri ştiinţifice.
In Gheţar trăiesc lilieci si gandacei de 2-3 mm numiţi „Pholeuon prozerpinae glaciale", iar din sedimentul „Rezervaţiei Mari" a fost dezgropat un schelet de Rupicapra (capră sălbatica).






Sunday, 10 April 2011

Friday, 8 April 2011

Workshop de fotografie



Artistul fotograf Dinu Lazăr va fi trainerul workshopului ce va avea loc in perioada 5-8 mai 2011 in judeţul Alba, Mănăstirea Oaşa (cota 1400m).

Organizatorii acestui eveniment sunt Mănăstirea Oaşa şi Liga Studenţilor din Timişoara.

Contact
liga.studentilor.tm@gmail.com
Alexandra Bulgaru - 0744.555.716/0751.158.321/0744.531.225

Înscriere şi condiţii de participare

* fotografii participanţi trebuie să fie studenţi sau masteranzi ai unei instituţii de învăţământ superior
* pentru înscriere, fiecare fotograf trebuie să upload-eze până în data de 18 aprilie pe www.transfer.ro un CV, date de contact şi 25 de fotografii în format digital, cu latura de 1500 de pixeli, în format JPG. La adresa destinatarului (din fereastra www.transfer.ro) se va completa cu adresa liga.studentilor.tm@gmail.com. Rezultatul selecţiei va fi anunţat până în data de 20 aprilie 2011
* participanţii la workshop vor semna un contract prin care fotograful acceptă ca organizatorii să poată folosi fotografiile realizate în cursul taberei. Drepturile asupra fotografiilor rămân în proprietatea autorului. Fotografiile nu vor fi folosite spre a aduce prejudicii de orice natură organizatorilor
* o condiţie aparte de participare la acest proiect, având in vedere mediul în care se va derula, este ca fotografii participanţi să respecte şi componenta liturgică a programului (participarea zilnică la Sfânta Liturghie – aprox. o oră şi 30 min) şi să aibă o conduită şi o ţinută adecvată
* fotografii participanţi vor avea la ei un portofoliu extins de fotografii (pot fi adaugate maxim 80 de fotografii la cele 20-25 ce au facut obiectul selecţiei)


Dinu Lazăr
A absolvit cursurile Academiei de Teatru si Film, secţia imagine film, şi a fost operator de imagine la Studiourile Buftea; în prezent este fotograf in Bucureşti; imaginile sale pot fi văzute şi pe site-ul personal www.fotografu.ro, iar activitatea sa poate fi urmarită pe blogul personal fotomaniacu.blogspot.com.
Fotografiile sale au apărut în numeroase albume, reviste şi publicaţii precum USA Today, Washington Post, Elle, sau au fost folosite de numeroase agenţii şi multinaţionale, de la British Petroleum la Bloomberg sau Getty Images. În ultimii ani a fost profesor de fotografie la Universitatea Populara Dalles şi la www.thehobby.ro; a fost membru în numeroase jurii fotografice, şi a susţinut numeroase seminarii de fotografie.
Este formator autorizat al Consiliului Naţional de Formare Profesională pentru Adulţi.

Mănăstirea Oaşa
Este situată în extremitatea sudică a judeţului Alba, în punctul de intersecţie a 4 judeţe, la întâlnirea ţinuturilor transilvane cu Muntenia. Aşezată pe malul lacului de acumulare Oaşa, la o altitudine de 1300 m, vatra mănăstireasca se află pe valea care desparte masivul Şureanu (2140 m) de masivul Cindrel (2250 m). Regiunea este una dintre cele mai vechi vetre de civilizaţie din arealul românesc, fiind populată încă din vremea dacilor. Principala cale de acces este DN 67C, drum ce traverseaza munţii pe valea Sebeşului.

Asezământul de la Oaşa este întemeiat relativ recent (1990) şi a funcţionat la început ca mănăstire de maici. Din anul 2000 aici vieţuiesc călugari. Sărbatorile de hram sunt Sfântul Mare Mucenic Pantelimon (27 iulie) şi “Adormirea Maicii Domnului” (15 August).

Lucrarea misionară a mănăstirii a fost dedicată aproape exclusiv tinerilor. La Oaşa au loc adesea tabere studenţeşti şi pelerinaje în care sunt prezenţi tineri din centrele universitare ale ţării. În ultimii ani se organizează aici şi workshop-uri dedicate artei icoanei şi studiului fotografiei.

În mănăstire funcţionează un atelier de iconografie. Părintele ieromonah care coordoneaza acest atelier este licenţiat în arte vizuale. Pentru a întemeia atelierul de icoane pictorii călugari au întreprins mai multe pelerinaje şi călătorii de documentare în vechi vetre monahale, muzee şi ateliere contemporane din România, Muntele Athos, Macedonia, Serbia, Germania etc. In 2005 mănăstirea găzduieşte pictorii din Gruparea PROLOG. Lucrări din portofoliul atelierului de la Oaşa sunt prezente în expoziţii şi simpozioane de artă a icoanei din Bucureşti, Cluj-Napoca, Deva şamd.

Program şi alte informaţii practice cu privire la workshop
Workshop-ul debutează în data de 4 mai în localitatea Sebeş, jud. Alba, de unde se va pleca spre mănăstirea Oaşa. Participanţii la workshop vor fi cazaţi în dormitoare de 6 persoane aflate în incinta mănăstirii.

În zilele ce vor urma, programul va cuprinde o întâlnire zilnică a studenţilor participanţi cu dl. Dinu Lazar şi cu Ieromonahul Pantelimon Suşnea (licenţiat în arte vizuale). În acest cadru vor avea loc prezentări (proiecţii) ale portofolilor participanţilor, discuţii, analiza de imagine etc. Artistul fotograf Dinu Lazăr va prezenta câteva din proiectele sale. Pe parcursul perioadei de derulare a workshop-ului fiecare participant va realiza un eseu fotografic cu temă liber aleasă şi va beneficia de o discuţie în particular cu trainerul invitat spre a prezenta un portofoliu extins, a adresa întrebări şamd.

Fiecare zi va debuta cu un scurt program liturgic (Sfânta Liturghie). Micul dejun va fi servit zilnic la ora 8.00, masa de prânz la ora 13.00, iar cina la ora 18.00, dupa specificul mănăstirii.

Cazarea şi masa sunt gratuite.

În mănăstire nu este admis fumatul.

Thursday, 7 April 2011

Use art to turn the world inside out

Vad destul de des clipuri interesante legate de foto si m-am gandit sa le impartasesc si cu voi, cei care nu le-ati vazut deja... Mai jos aveti unul care mie mi-a placut foarte mult :) Vizionare placuta !