Friday 6 March 2009

Cum poti vinde imagini, poze stock pe internet

Am aflat de ceva vreme despre siteurile tip stock in care poti sa vinzi imagini sau fotografii in format digital pe net. La inceput nu am dat importanta, dar recent, la indemnul unui prieten am zis sa incerc si am postat 10 poze care mi s-au parut mai bune din galeria mea. Rezultatul a fost surprinzator! Am avut 31 vanzari in primele 3 zile. Acum am in galerie 100 de imagini, iar astazi, dupa 33 de zile am facut primii 100$ :) Pentru iubitorii foto care vor sa incerce si sa faca bani "de-o bere" fara prea mult efort, am sa va dau cateva detalii :)

Shutterstock
Este singurul site de tip stock pe care postez deocamdata. Am incercat si altele dar care nu au dat rezultate prea sclipitoare. Stock-ul foto este o banca de imagini online, iar imaginile sunt cumparate de catre designeri, edituri, redactii, agentii publicitare sau persoane fizice din toata lumea.

In primul rand, pentru inregistrare (gratuita) ai nevoie de un act de identitate - pasaport pozat sau scanat (nu buletin) si primele 10 imagini (fotografii, ilustratii in format jpeg sau vectorial). Daca sunt acceptate minim 7 din ele, contul va fi activ si poti incepe distractia; daca sunt respinse, vei primi un mesaj cu ce ai gresit la fiecare imagine in parte si dupa o luna ai voie sa incerci din nou trimitand alte 10 imagini :) Principalele reguli pentru ca fotografiile tale sa fie admise sunt: calitate (clare, fara noise); rezolutie minima 4 MP; placute la privit :D La sfarsitul blogului meu, puteti vedea cele mai vandute si cele mai recente imagini postate de mine pe stock.

Pretul vanzarilor este de 0.25$/download, dar o imagine se vinde de mai multe ori (ex 500 vanzari = 125$) Pragul de 0.25$/download creste la 0.33$/download cand acumulezi 500$ (asta se poate intampla chiar si in 4 luni) Plata se face lunar pe card prin Paypal sau MoneyBookers (companii de transfer al banilor in mod electronic) dupa ce acumulezi minim 75$.

Sper ca v-am lamurit cat de cat... pentru alte intrebari puteti da de mine pe mailul: adypetrisor@gmail.com :) Bafta !!!

Aici te poti inregistra:
Submit Photos to Shutterstock and make $$$!

27 comments :

Armand Niculescu said...

cool! am sa incerc si eu! :D thnx for the tip! :)

Adrian Petrisor said...

Chiar merita incercat zic eu... daca esti pasionat de fotografie si mai cunosti cat de cat si ceva Photoshop poti castiga chiar bine. Prima luna, Februarie a mers cum a mers k am fost la inceput, dar in primele 9 zile din Martie am facut deja 56$ :) Mult spor iti doresc!!!

Ozana said...

Banii cum ajung la tine? Si... anyway, cred ca asta e valabil doar pentru cei care sunt majori. :)

Adrian Petrisor said...

Te poti inregistra cu pasapaortul unui parinte, sau prieten daca nu ai 18 ani, iar banii vin pe card prin PayPal sau MoneyBookers, dar cardul si contul sa fie identic cu numele si adresa din pasaport :)

Silviu said...

In ce masura le-ai prelucrat? Vad ca au dimensiuni destul de mari si jpegurile. Le-ai facut din Raw-uri?

Adrian Petrisor said...

Le postez in general cu latura mare de 4000 la 72 dpi, iar ei pun si variante la rezolutii mai mari de 300 dpi. Formatul `large` e cel original, iar cel `super` e facut de ei :)

Dumitru Harsenie said...

Bravo Adrian! Ma bucur sa cunosc un om lipsit de egoism, care vrea sa-si imparta bucuriile si reusitele cu ceilalti, si care printr-un gest mic acorda un mare ajutor celor care doresc sa se poata afirma si sa-si asigure un venit (fie el si simbolic) provenit din pasiunea lor.
Salutari si imbratisari din Salonic, si nu in ultimul rand, Hristos a inviat!

Adrian Petrisor said...

Multumesc mult Dumitru :)

Gabriel Rusu said...

Felicitari pentru reusita de pe Stock si pentru blog si pont!

Valy said...

Iti multumim mult de tot si primit ca am sa incerc, m-as bucura sa reusesc, dar pana atunci te felicit pentru daruirea cu care ne ajuti si pe noi, fata de care nu ai absolut nici o obligatie si cred ca in afara de fericirea ca din sugestiile tale ai produs fericire altora , nu cred ca ai prea multe de castigat. Inca odata iti multumim si daca nu te deranjeaza chiar am sa incerc sa iau legatura cu tine pe Yahoo Messenger, Id-ul nostru : sumiyory.
Salutari din Colorado !

Adrian Petrisor said...

Multumesc mult !!! Am atins in sfarsi pragul de 500$ dupa 4 luni...si impart bucuria (nu banii) cu voi :D

Friend4You said...

Uite şi eu din Sopron ,Ungaria am citit blogul tău ,şi întradevăr este foarte interesant . Şi am de gând să încerc şi eu ! Îţi mulţumesc pentru ajutorul pe care mi l-ai dat !

Adrian Petrisor said...

Mersi !!! Mult succes iti doresc ! :)

Anonymous said...

As vrea sa fac referire la acesta postare si respectiv la blog-ul tau pe www.angelovgallery.worpress.com. Sustinem frumosul si arta, respectiv arta fotografica si sunt sigura ca am contribui constrctiv la afirmarea tinerilor artisti daca preluind din experienta ta ar reusi sa-si valorifice lucrarile. Ce zici, esti de acord?

Adrian Petrisor said...

Sigur...nu am mai postat nimic in legatura cu vanzarea pe stock din martie... lucrurie au mai evoluat :) O sa revin cu noutati si detalii curand sper.. :D

Catalin said...

Salut Adrian! Pozele tale sunt superbe, imi plac f mult mare parte din ele. Stiu putine notiuni de foto, basic cel mult, dar am un chichit, nu-mi place sa le editez prea mult. Prefer sa ''muncesc'' inainte de a le imortaliza (incadrare,lumina,unghiuri si claritate dupa cum am noroc)Am ceva macro superbe, voi incerca site-ul de uplod poate ma incadrez;pacat ca momentan am 4.3Mpix ap foto.Succes in continuare si salut ideea de a ajuta si alte pers ptr a face un banut sau din pasiune. O zi buna!

Amely said...

in primul rand,felicitari pentru pozele superbe pe care le faci!in al doilea rand,voiam sa te intreb un lucru referitor la pozele vandute.odata ce le-ai vandut,iti mai este recunoscut dreptul de autor?sau cei care iti cumpara poza isi insusesc rolul asta?multumesc :*

Adrian Petrisor said...

Sigur...nu vinzi si drepturile de autor, doar imaginea, iar o poza se poate vinde de foarte multe ori nu doar o singura data. Daca exista vreun doritor si solicia imaginea cu tot cu drepturi, atunci pretul ei incepe de la 300$... eu inca nu am avut aceasta ocazie pana acum :)
Mersi mult si succes !!!

Bianca said...

Am incercat sa imi fac cont, iar la ultimul pas, cand trebuie sa dau Accept, imi da eroare:( Ai idee despre ce e vorba?

Adrian Petrisor said...

Nu stiu...nu ar trebui sa faca figuri, probabil ai uitat sa completezi tot ce-ti cere...

roryta said...

Stii ce nu inteleg eu? Unde pui poza de pe pasaport? Eu m-am inregistrat acum, dar habar nu am ce trebuie sa fac. Am pus si eu vreo 10 imagini dar mai departe m-am oprit... :( Ai cumva idee despre ce poate fi vorba? Ori poate nu am inteles eu bine ce si cum pe acolo... :(

Adrian Petrisor said...

Daca ai accesat link-ul si nu te-ai inregistrat in alta parte ar trebui sa fie ok. Normal ar trebui sa-ti ceara ID-ul, sa-l accepte, iar apoi sa poti incarca cele 10 imagini..probabil s-au mai schimbat lucruri de la inregistrarea mea pe site, dar ma indoiesc :)

George said...

Salut Ady! Am vazut imaginile tale si sunt chiar interesante! Se vede ca ai muncit la ele si ca ai avut creativitate.
Texturile cred ca se vand cel mai bine, dar despre peisaje, am vazut ca ai cateva, acestea au vanzare buna? :)

Adrian Petrisor said...

Buna George,
Peisajele nu se vand f.bine de aceea am cam renuntat sa mai pun genul asta de imagini... Ideea e sa fie cat mai comerciale si mai putin artistice :)

Alexandra. said...

Felicitari pentru castig si la mai multe fotografii minunate!

Pentru inregistrare e nevoie sa platesti ceva? Sau e free?
Si fara pasaport chiar nu se poate..?

Adrian Petrisor said...

Multumesc mult Alexandra !
E free si cel mai sigur e cu pasaport pe shutterstock... pe dreamstime se poate si cu buletin :)

Andrei said...

Am si eu o intrebare...poate cam stupida dar totusi am sa o pun.
Cat de mult conteaza calitatea\aparatul cu care este facuta poza?