Sunday 1 April 2012

372$ pe stock si nu-i pacaleala :)

Sunt foarte des intrebat ce se mai intampla cu vanzarea fotografiilor pe stock.
Se pare ca ultima postare despre acest subiect a fost in octombrie 2009.
Nu v-am mai tinut la curent probabil din cauza ca in ultimii doi ani n-am mai avut activitate pe stock din lipsa timpului si sa recunosc si a chefului :) Dar in ciuda acestui fapt vanzarile au fost constante si anume 200-250 $ pe luna chiar daca nu am mai incarcat imagini, s-au vandut in continuare cele vechi.
Ce m-a surprins si vreau sa va arat si voua este ca in luna ce a trecut, martie 2012 m-am hotarat sa incarc vrei 15 fotografii care mi s-au parut mai ok pe SHUTTERSTOCK iar astfel am reimprospatat galeria, vizitatorii si vanzarile, adunand pe ambele siteuri (SHUTTERSTOCK si DREAMSTIME) suma de 372$ intr-o singura luna. (254$ pe SHUTTERSTOCK si 118$ pe DREAMSTIME)
Sper sa ma tina ambitia, sa ma apuc mai serios si sa incarc macar de cateva ori pe luna imagini fiindca merita efortul :)
Nu conteaza dace esti utilizator nou sau vechi pe stock atata timp cat ai activitate si incarci imagini constant, ele se vor vinde cu siguranta.
Mai jos aveti tabelul cu incasarile din luna martie pe SHUTTERSTOCK



Sfatul meu este pentru cei care aveti deja cont pe aceste site-uri sa va ambitionati si sa incarcati imagini noi, iar pentru cei care nu aveti inca cont dar aveti fotografii sau vectori pe calculator (facute de voi:) care stau degeaba si nu va aduc nici un venit, sa nu ezitati sa le uploadati pe stock.
Totalul meu este de aproape 10.000$ in 3 ani pe ambele site-uri. Decideti voi daca e mult, putin si daca merita efortul, dar avand in vedere ca din acesti 3 ani doar un singur an m-am ocupat mai serios iar in rest au venit dolarii fara sa fac nimic, eu zic ca e destul de ok :)

Aici aveti link-urile de inregistrare a acestor doua site-uri care zic eu ca-s cele mai ok pentru numarul vanzarilor pe luna:
SHUTTERSTOCK (inregistrare cu pasaport)
DREAMSTIME (inregistrare cu pasaport sau buletin)

PS. Neaparat inainte sa trimiteti fotografii sau vectori pentru inregistrare sa va uitati pe site care imagini sunt cele mai vandute sa va faceti o idee ce se cere fiindca nu orice poza este acceptata. Regulile sunt destul de stricte in privinta calitatii tehnice :)
In dreapat blogului meu la categorii gasiti rubrica ``Cum poti vinde poze pe net``, unde sunt si restul postarilor cu privire la stock explicand si alte detalii care v-ar putea fi de folos.

Bafta si mult spor va doresc !!!

10 comments :

Unknown said...

super, felicitari. Si eu m-am decis sa ma ocup de stock photography dar mi-e foarte dificil. Am vazut ca se cer poze de nota 10. Nu mi-e usor. M-am apucat sa fac si in illustrator. sper cat de curand sa trec testul de 7/10 :) consider ca merita efortul(adevarul e ca si ai poze superbe, te urmaresc de ceva vreme :P )

Mircea said...

Felicitari! Ti-am tot studiat portofoliul(stock) si vreau sa iti spun ca ma surprinde faptul ca nu ai uploadat foarte multe poze superbe care cu siguranta ar da bine pe stock.
Ca si curiozitate, procentual cam cat din vanzari reprezinta ilustratiile ?

Anonymous said...

daca tu la 7k spui aproape 10k, nu vreau sa ma gandesc ce alte aproximari de genu' asta faci.
felicitari pt. venitul obtinut si pt. impartasire

Adrian Petrisor said...

Mircea ce-i drept se vand destul de ok vectorii si cam 50% din incasari e de pe urma lor :)

Anonymous..clar nu putea fi altfel...toti cu genul asta de comenatarii se semneaza drept anonimi. Daca ti-ai fi pus putin mintea la contributie ai fi sesizat in text unde e precizat foarte clar ca pe ambele siteuri s-au strans 10k, iar cei 7k pe care-i vezi in grafic sunt doar pe shutterstock nu si pe dreamstime. Nu ma poate scoate ceva mai tare din sarite decat comentariile de 2 lei ale unor anonimi care nu gandesc inainte sa tasteze 2 cuvinte...

roryta said...

As dori sa pot vorbi cu tine in particular. Cum te pot gasi?

Multumesc.

Adrian Petrisor said...

adypetrisor@gmail.com

Curagau Pavel said...

salut. sunt impresionat de faptul ca impartasesti cu toti astfel de lucruri, dai sfaturi si esti asa de sarguincios (iti mentii ritmul).
sincer, nu eram prea deacord cu pozele de stoc deoarece eu incerc sa fac arta, dar pe langa asta banii vin mai greu din arta si sar merita efortul si sacrificiul sa ma bag in trebusoara asta. M-ai pus un pic pe ganduri
felicitari pentru tot Adi

Unknown said...

ady? nu am gasit linkul catre dreamstime portofolium, sunt curios: ai aceleasi poze? merita sa le pui la fel si pe un site si pe altul?

Adrian Petrisor said...

Adrian, da sunt aceleasi numai ca pe dreamstime au acceptat cam jumatate din nr acceptat pe shutter :) Sigur, e chiar indicat sa le pui pe cat mai multe siteuri stock fiindca se aduna $ din mai multe directii.

axxxelsz said...

salutari cu felicitari de la Jibou :)
de mult tot ma gandeam sa te contactez... dar de fiecare data aveam asa o retinere... si renuntam.
dar acum vazand ca ai facut publica adresa ta de enail, vreau sa te intreb daca nu te deranjeaza sa te intreb (in privat) cateva chestii legate de fotografia de stock.

spor la treaba!