Friday 6 August 2010

Cheile Rametului - satul Cheia

Weekend`ul trecut am avut ocazia sa admir Cheile Rametului... dupa un drum de trei ore prin intuneric escaladand muntii stancosi ai Trascaului, in jur de 12 noaptea am ajuns in centrul satului Cheia, la vechea scoala, care acum e transformata in Baza de Supraveghere Ecologica Cheia. Datorita izolarii, il putem numi un fost sat, deoarece mai este locuit doar de doua persoane iar cu una dintre ele ne-am intalnit, deci am cunoscut jumatate din populatia satului :) Peisajul este minunat iar casele parasite acoperite cu paie creeaza o atmosfera aparte a satului vechi. Accesul in zona se poate face pe trei trasee: pe cursul apei - traversarea cheilor efectiv prin rau unde in unele locuri apa ajunge pana la gat (merita incercat); un alt traseu este o carare prin padure de 4 km cu traversarea a numeroase podete improvizate care pleaca din cel mai apropiat sat, Bradesti (drumul l-am facut la intoarcere si e destul de lejer); iar cel de-al treilea, pe care l-am parcurs noaptea este traseul denumit "Brâna caprei", care porneste din chei, urcand puternic pe niste cabluri si avand destul de multe zone abrupte. Acest traseu strabate cheile pe o carare suspendata cu 100 m deasupra apei, oferind peisaje superbe. Traseul nu este amenajat pentru turisti, presupunand pasaje de catarare pentru depasirea unor obstacole, asa ca este recomandata parcurgerea lui doar pe vreme buna si doar de catre cunoscatori ai zonei sau de catre turisti antrenati si echipati corespunzator :) Acum, ca v-am prezentat in mare locatia am sa va arat si cateva imagini din satul Cheia, dar vor urma si altele fiindca cu siguranta voi mai vizita zona fiindca mi s-a parut o experienta frumoasa care merita repetata.








12 comments :

Joanna Durczok said...

Wonderful climate. Great photos... colours are just stunning:) And congratulations on meeting this one inhabitant:)

Daliana Pacuraru said...

Intr-adevar ai dat de un colt de rai (pentru turisti bineinteles- nu pentru locuitorii de acolo...)
Ma intreb uneori cu ce am gresit de traim intr- un loc atat de frumos... pe care nu-l putem ajuta cu nimic! Da...frumoase fotografii! Am dat si eu peste un spatiu la fel de interesant, undeva in Apuseni!
Salutari!

Anonymous said...

Ma bucur ca pe langa poze, ai scris si cateva cuvinte, chiar daca imaginile nu mai au nevoie de descriere.
Pare un loc din alte timpuri..Nu demult am fost si eu in ceva sat cu doua case (sau 3), sau poate era doar o portiune de sat ascunsa intr-un luminis dintr-o padure. Zona e undeva la iesire din Bistrita, insore Cluj. A fost ca o calatorie in timp, casele si oamenii nu aveau nici o legatura cu secolul 21.
Despre poze nu are rost sa zic nimic, vor fi destui altii care sa spuna mai bine decat mine cat sunt de reusite.

Rostiri said...

Faine locuri! Zici ca sunt poze facute in Apuseni! :-)

B.B. said...

Foarte frumoase fotografii ai aici... Niciodata nu mi-a parut tara mai frumoasa decat acum, dupa ce am vazut pozele tale...

bogdan said...

Da, ce pot sa zic, superbe pozele.

Brosu Constantin said...

Îmi place seria.
Felicitări şi ţine-o tot aşa!

Adrian Petrisor said...

Multumesc mult de tot !!! :)

Victor Santos said...

Fabuloso trabalho!! admirável olhar!! Cumprimentos!!

Alin Petrus said...

Faine :) ! Atat doar ca am ajuns la vechea scoala doar pe la 1 dimineata ... Greu traseu !

Adrian Petrisor said...

:D

Anonymous said...

necessario verificar:)