Monday 11 April 2011

Pestera Ghetarul de la Scarisoara

Pestera Scarisoara este Monument al Naturii declarat din anul 1938 si adaposteste un bloc de gheata cu o vechime de peste 3000 de ani.
Peştera are 3 intrări, şi se află la o altitudine de 1165m faţă de nivelul marii. Ea are o lungime de peste 700m şi o diferenţă de nivel de 105m.
Traseul turistic este format dintr-un aven (puţ vertical) adânc de peste 50m şi un diametru de 50m, echipat cu scări metalice. La baza acestei coborâri se afla `Sala Mare` a cărei planşeu este ocupat de un bloc de gheată. Rezultate preliminare ale unui studiu realizat recent de cercetători de la Institutul de Speologie "Emil Racoviţă" departamentul Cluj, folosind o metodă nouă numită GPR (Ground Penetrating Radar) au arătat că grosimea maximă a blocului de gheaţă este de 36m, ceea ce face ca volumul blocului de gheaţă să fie in jur de 120.000 metri cubi, şi ar putea reprezenta cel mai mare bloc de gheaţă subteran din lume. Vechimea straturilor de gheaţă de la baza acestuia au peste 3000 de ani vechime.
Din `Sala Mare`, între Blocul de Gheaţă si peretele de calcar se formează deschideri verticale numite rimae, precum şi cele două rezervaţii ştiinţifice „Rezervaţia Mare" şi „Rezervaţia Mică", in care se poate intra numai pentru scopuri ştiinţifice.
In Gheţar trăiesc lilieci si gandacei de 2-3 mm numiţi „Pholeuon prozerpinae glaciale", iar din sedimentul „Rezervaţiei Mari" a fost dezgropat un schelet de Rupicapra (capră sălbatica).






16 comments :

Rick Forrestal said...

I love caves.
These pics are soooo cool (literally.)
Thanks for sharing.

tomofotoblog said...

great series of photographs.
lp.tomo.

orso - homine de su marghine.. said...

bellissime grotte..con le stalattiti che scendono molto belle..anche qua da noi ci sono le grotte di nettuno..ma tutte si assomigliano..buona giornata ciao orso

Gonzalo g. Arroyo said...

beatiful as always adrian.....regards

Nightwish said...

minunata serie..

vali said...

faina seria mon cher

Carolina Louback said...

Like a lot of stalagmites and stalactites. In Brazil has two very beautiful caves: Maquiné and Rei do Mato. Beautiful photos, as always.

CalinMirisan said...

superbe cadre Adi!!!

JOAN GONZÁLEZ_MIRATGES said...

EXCELENT...

SALUT
JOAN

Sérgio Pontes said...

UAU, the photos are so amazing

BRAVO!!

Adrian Petrisor said...

Thank you so much !!!
Multumesc mult tuturor ! Ma bucur ca va plac :)

Mădy said...

Fara cuvinte, imi place!

Arya Cullen said...

Absolut Minunat!
Felicitari! :)

lili said...

alaturi de tine vizitez locuri pe care niciodata nu le voi strabate la pas.Multumesc .Superbe imagini

Tony said...

Superb.Mai frumoase decat realitatea :)

Adrian Petrisor said...

Multam fain tuturor !!!